5. Har du råd att flytta hemifrån?




När man började fylla i kalkylen så kände man sig som en vilsen fågelunge, man förstod inte mycket vilket gjorde det hela med att ta tag i en egen ekonomi själv ganska främmande och skrämmande. På tanke att jag inte visste innan vilka saker jag skulle fylla i så hade jag inga större förväntningar på vad som komma skulle. Men när man fyllt i allt som man kan fylla i och det visar sig att man hade ett överskott på 728kr överskott så kände man att detta blir nog en baggis. Dock är det ju väldigt oklart. Priser kan gå upp och jobbet som man tänkt kanske inte faller en i smaken om några år eller att man helt enkelt inte fått ett så pass betalt arbete.

Kalkylen tar upp saker som jag aldrig tänkt på att jag ska behöva tänka på och sparanden som man tänkte att detta blir aktuellt när man blir äldre, något som jag kommer att klaga brutalt på om 50 år. Men också saker som är så intrasslade i vardagen som hygienpartiklar kommer lite som en överaskning och att man behöver slänga in det i en budget. Men tänker man efter är det ju klart de ska in där de också, så länge pengar finns i bilden.

Jag valde att sätta matkostnaderna på 2000kr. Detta kan anses vara ganska lite men jag känner mig själv och vet att pengar kommer inte slösar på saker som frukt och filmjölk/yoghurt då jag jag sällan äter något av det, saker som folk annars lägger ner en del pengar på. Inköpandet av mat kommer att limiteras till de saker jag tycker om vilket kan vara simpla saker som inte kostar så pass mycket pengar. Typ oxfile och kronärtskocka... på restaurang. Dock kan lunchkostnaderna skjuta i priset en aning då man kommer säkert käka mer på stan och sådant när man bor själv.

Andra kostnader kan ju innebära ganska mycket, så om jag lägger ihop de kostnaderna med typ kläder så kan jag ju erkänna mig vara en impulsköpare. Därför kan det ha blivit en smula låg budget på den biten och då är det ju praktiskt att jag har 700kr + för att täcka upp för sådant.


Så frågan är om jag kommer klara mig när jag flyttar hemifrån. Och det kommer jag göra.

2. Johan - en entrprenör

1. Johan är den drivande kraften när det kommer till att skaffa "vuxenpoäng" bland sina vänner. Till skillnad från många andra ungdomar så har han nästan alltid haft sysslor som innebär arbete för att på så sätt kunna få någon slags lön. Han är driven och påhittig, det som gör en till en entreprenör.

2. En entreprenör är en person som har skapat sig en ide och är driven nog för att genomföra iden med entusiasm, fantasi och mycket envishet. Att ta risker hör mycket till entreprenörer så det krävs en del kunskap i det man håller på med och att man vågar kasta sig ut. Så en entreprenör bör inte helt oväntat vara bra på entreprenörskap då det innebär att man vågar ta sina risker för sitt arbete vid för och motgång.

3. När man har en affärside så har man något som beskriver hur företaget ska kunna överleva. Hur det ska tjäna pengar? I affärsplanen ska saker som vilka tjänster som erbjuds av företaget,  vilka är företagets kunsumenter, hur ska vi göra för att de ska bli så intresserade och nöjda som möjligt och vad är unikt med det vi säljer?
När man gör en affärside så håller man sig till nuet. Hur är läget nu?

4. På Ikea (oväntat va?) ligger det ett fokus på bra design och bra funktion till ett lågt pris. De erbjuder nästan allt för hemmet och det finns i en mängd olika stilar. Företaget bygger på att så många som möjligt ska kunna handla på Ikea och inte bara de med mycket pengar.

1. Skapa din egen blogg

Om än lite sent så har bloggen skapats. Förseningen beror på viss frånvaro (giltig) och att jag har en stor trafik när det kommer till bloggar då jag har hand om 5-6 st just nu. Det är alltså inte så lätt att hålla koll på dem allihop. Så jag gjorde som så att jag gjorde om en gammal blogg till min ARL-blogg.

RSS 2.0